توحید > شنوایی
مرکز تخصصی ارزیابی و توانبخشی شنوایی، تعادل و سمعک توحید اصفهان
نمایندگی رسمی سمعک ویدکس و ریساند دانمارک در استان اصفهان
علی جهانگرد
کارشناس ارشد سیستم شنوایی و تعادل
نظام پزشکی942
سیستم شنوایی از سه بخش گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی تشکیل شده است. گوش خارجی از لاله و کانال گوش، گوش میانی از پرده گوش، سه استخوانچه چکشی، سندانی و رکابی، عضلات و تاندونها، گوش داخلی از حلزون، دهلیز و عصب شنوایی وتعادل تشکیل شده است.
کم شنوایی در نوزادان و کودکان می تواند مادرزادی و از بدو تولد همراه نوزاد باشد و یا در سنین بعد از تولد بروز کرده که به ترتیب کم شنوایی قبل از زبان آموزی و بعد از زبان آموزی گفته می شود. همچنین کاهش شنوایی میتواند اکتسابی و بعد از تولد رخ دهد. عفونتهای گوش میانی که در سنین 6 الی 24 ماهگی شایع است، از این دست است. اگر نوزادی با کم شنوایی متولد شود به دلیل اهمیت شنوایی در رشد گفتار و زبان، قطعا با مشکلاتی در گفتار و زبان مواجه شده که میزان مشکل وی در ارتباط مستقیم با میزان کم شنوایی او خواهد بود. بنابراین انجام آزمایشات شنوایی و تشخیص و مداخله زودهنگام، می تواند از بروز چنین مشکلی جلوگیری کند.
اغلب کم شنوایی ها بویژه در سن بالای 60 سال به دلیل پیرگوشی و دو طرفه اتفاق می افتد. کاهش تدریجی حساسیت شنوایی، موجب شده تا فرد سالهای متوالی علی رغم وجود کم شنوایی، متوجه مشکل خود نشده و هر گونه نقص در درک گفتار را، مشکل دیگران تلقی کرده و غالب این افراد تا قبل از انجام آزمایشات شنوایی، متوجه مشکل خود نمی شوند.
انجام ارزیابی های روتین شنوایی شامل PTA, SRT, SDS, IA می تواند میزان و نوع کم شنوایی را به دقت در کودکان بالای 4 سال و بزرگسالان مشخص کند. در نوزادان و کودکانی که همکاری ضعیفی در تستهای مرسوم دارند، آزمونهای OAE, ABR, ASSR انجام می شود. البته آزمونهای رفتاری مثل Play Audiometery, VRA در کنار تستهای الکتروفیزیولوژیک، میتواند بسیار کمک کننده باشد.
در نهایت بعد از انجام آزمایشات کامل شنوایی، می توان در مورد نوع درمان اعم از دارو، جراحی و یا تجویز سمعک مناسب، اقدامات لازم را انجام داد.
درمانهای دارویی و جراحی در صورت نیاز توسط پزشک متخصص گوش، حلق و بینی و تجویز و تنظیم سمعک توسط شنوایی شناس (ادیولوژیست) انجام می شود.